zondag 9 maart 2014

Baby'tje in bad (EHBB 1)

Eerste Hulp Bij Baby's - deel 1 Hoe doe ik een baby in bad?

Dit is het eerste stukje van een reeks praktische blogposts m.b.t. de verzorging van je baby. De essentie komt steeds neer op niet te veel tralala maar gewoon basic stuff. Niet moeilijk, enfin, als je het maar weet (and deep down, you know!). Laten we voor deze editie een inspirerend filmpje bekijken van Sonia Rochel, een Franse kinderverzorgster die een speciale manier ontwikkeld heeft om baby'tjes een ontspannende "badmassage" te geven. Het is uniek en tegelijk ook heel gewoon zacht en lief.


Zo, nu ben je helemaal emotioneel geworden van deze beelden met dromerige muziek. Dit is zo mooi! Ja, wie geniet er nu niet graag van een lekker warm omhullend bad... Je kan dit principe bij je eigen baby proberen, hoewel deze mevrouw Rochel benadrukt om dit als ouder niet zelf te imiteren. Voor mij ruikt het een beetje naar commercie, ik kan het niet goed plaatsen, deze Thalasso Bain Bebe. Ik betwijfel Rochels ervaring en kunde helemaal niet, maar zie niet in waarom ouders hiermee zelf niet aan de slag kunnen. Wij doen wat we willen, hoor. En alles wat helpt om het onze baby zo aangenaam mogelijk te maken, is meegenomen. Dus, wat kunnen we hiervan opsteken? Deze methode is zogezegd voor baby's tot twee maanden en een sessie duurt tot een kwartier. Het benadert duidelijk het baarmoedergevoel. Ach, dat kunnen we allemaal nog wel eens gebruiken klein of groot. Dus verwen lekker je oudere baby met dezelfde technieken. Thuis beschikken we niet over dergelijke infrastructuur en personeel, maar veel heb je eigenlijk niet nodig. Dure babybadjes of badproducten zijn zelfs overbodig.

Wat heb je hiervoor dan wel nodig?
1) Een baby! Hoera, daar moet je al niet naar op zoek. Die heb je altijd bij jou, gratis en voor niks ;-) Alle gekheid op een stokje: misschien wil iemand anders ook wel eens deze wekelijkse babyspa verzorgen. Of je doet het met iemand erbij in de badkamer, veel comfortabeler.
2) Een badje. Net als bij het eerste punt zijn hier talloze variaties mogelijk: van gewoon de grote lavabo die je al hebt over een stevige emmer die je ook al hebt tot de zogenaamde TummyTub (een veredelde emmer) of een typisch babybadje. Belangrijk punt is dat het badje niet kan omvallen en dat het niet te laag/hoog staat voor je eigen rug en schouders. Of baby gaat natuurlijk mee in het grote bad met mama/papa.
3) Warm water. Een thermometer kan handig zijn maar een blote volwassen elleboog is dat ook. Vertrouw jezelf of een meettoestel as you wish. Te koud of te warm water is uit den boze. (Dit kan je merken aan klappertandende baby of net rood wordende.) Exacte temperatuur weet ik helaas niet, ergens rond onze lichaamstemperatuur, was het niet?
4) Kabbelgeluiden, van het water dat blijft stromen uit de kraan (mmm, waterverspilling) of door het scheppen en plonzen in het water met je vrije hand of misschien heb je wel een gezellig achtergrondmuziekje (of zing je zelf).
5) Ondersteuning voor je kleintje in de vorm van je ene hand die je altijd onder zijn nekje houdt (niet lossen!) en zijn voetjes/poepje die ergens tegen rusten (badwand, onderkant emmer). Baby's zijn gewoon van in het water te zitten maar altijd in een cocon, niet vrij zwemmend in een groot zwembad. Zo voelen ze zich gedragen en beschermd.
6) Tot slot een warme zachte handdoek die klaarligt, bijvoorbeeld voorverwarmd op de chauffage of onder je t-shirt. Alles om de overgang van het bad naar het "niet-water" aangenaam te maken.

Nog enkele tips die ik zelf ooit eye-openers vond:
* Een baby moet niet elke dag in bad. Echt niet! Twee à drie keer per week is voldoende. Zie hoe het je uitkomt, meer of minder, het kan allemaal. Is het bij jullie een uitputtingsslag met veel onhandigheid/wenen/stress/(vul zelf in) en ver verwijderd van bovenstaand filmpje, nou, dan zijn er enkele opties. Ofwel vermijd je baden zo veel mogelijk (een keer per week is ook genoeg) ofwel probeer je toch een paar dingen te veranderen tot het iets wordt om naar uit te kijken. Of nou ja, misschien is dit voor jullie niet zo belangrijk, in bad gaan. Het is soms ook maar gewoon een wasbeurt.
* Wassen met water is genoeg. Echt! Baby's hebben geen zeep of shampoo nodig, dat reguleert zich allemaal zelf met eigen vet- en talgproductie en van die dingen. Ja, echt waar. Water is reinigend genoeg. Zeep verstoort het systeem, ontvet eigenlijk (en dan moet je gaan invetten met bodycrème ammehoela). Ken je Green Evelien? Zij kwam ooit in een reportage van Telefacts vertellen over hun eco-lifestyle. Daaruit heb ik onthouden dat hun kindjes perfect gezond waren met mooie haarlokken en dit met een bad tweemaal per week met enkel water. Wil je toch iets in het badwater doen voor de geur ofzo, dan bestaan er babyvriendelijke badproducten zoals die van Weleda (te koop in de biowinkel). Bijvoorbeeld gewoon een heel klein beetje (etherische) olie in bad.
* Als je schrik hebt om je baby in bad te doen, zal hij die angst voelen en zich ook niet kunnen ontspannen. Ook als je het te goed wil doen, kan dat perfectionisme alleen maar barsten. Baby's ruiken stress en nemen die over. Relax is het toverwoord. As always.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten