Wat is dit?


Pas moeder geworden en je wereld staat op zijn kop?
Tweede kindje gekregen maar alweer veel vergeten?
Vraag je je af hoe andere mama's het schijnbaar moeiteloos voor elkaar krijgen?
Snap je eigenlijk niet veel van baby's?
Gieren de hormonen en emoties door je lijf?
Vergt het moederschap veel van je?
Ben je dikwijls "alleen" thuis en kan je wat afleiding gebruiken?
Wil je ook op "vergadering" tijdens je "werkweek"?
Zou je graag borstvoeding geven met mama's onder elkaar?
Heb je 101 vragen die je nergens uitgebreid kan stellen?
Neem je geen genoegen met standaardadviezen of al die "goeie raad"?
Op zoek naar andere informatie maar handen en tijd tekort?
Mis je wijze ervaren vrouwen om je heen?
Geloof je in een nieuwe generatie ouders die verder kijkt?
Of gewoon zin om wat met andere mama's te babbelen terwijl de kindjes ook gezelschap hebben?

Voel je je aangesproken?
Wees welkom in het MoederSalon.


Wat is het MoederSalon?

Het MoederSalon is een persoonlijk initiatief. Ik bekijk het als mijn vrijwilligerswerk, een van de steentjes die ik bijdraag aan onze samenleving (waarin we soms meer alleen leven). Het concept is eenvoudig: elke dinsdagvoormiddag stel ik ons huis in het Mechelse open voor jonge mama’s en dat noem ik MoederSalon houden. Dan worden onze living en keuken een ontmoetingsplaats voor ouders en hun kleine kindjes. Iedereen is welkom, ook bijvoorbeeld (hoog)zwangeren of wie al een grote peuter in huis heeft. Het is een soort moedergroepje of mamameeting zoals er nog andere initiatieven bestaan die uitgaan van organisaties, vroedvrouwen, instanties. Zelf doe ik het op wekelijkse basis. Ik heb het gevoel dat er veel behoefte is aan dit soort plekken en engagement vanuit o.a. mijn eigen ervaring als zoekende prille mama. Ik doe dit gewoon ook heel graag, naast het schrijven op de bijhorende blog en facebookpagina. Informatie uitwisselen, van elkaar leren en delen wat we meemaken als het moederschap ons overvalt: dat is de bedoeling. Zo kunnen we andere ouders leren kennen die in dezelfde levensfase zitten alvorens we elkaar ontmoeten aan de schoolpoort.
 

De naam MoederSalon?

Ik heb voor deze naam gekozen, omdat er al mamacafés bestaan. In Nederland is dit zelfs een vrij ingeburgerd concept. Maar ik ben niet het type cafémadam, eerder de warrige filosoof. Een MoederSalon doet me denken aan de literaire, kunstzinnige, wetenschappelijke salons die ik me herinner uit de geschiedenislessen (de Verlichting?). Daar kwamen mensen bij elkaar samen om de nieuwste ideeën te bespreken. Die associatie bevalt me enorm. Zelf heb ik ideeën zat en ik merk dat er veel aan het veranderen is in “baby-opvoedingsland”: er bestaan lactatiekundigen (dat zijn borstvoedingsspecialisten), er komen draagconsulenten bij (opgeleid in ergonomisch babydragen), in sommige ziekenhuizen kan je al onder water bevallen, degelijk onderzoek naar baby’s en huilen wordt blootgegeven, enzovoort. Veel te veel om op te noemen wat “nieuw” is (en tegelijk oeroud): doula’s, zwangerschapsyoga, bijvoeden via de rapley-methode, wasbaar luieren of zelfs babyzindelijkheidscommunicatie, de term moederrouw, enzovoort. Zowel dagdagelijks praktische zaken als gevoeligere kwesties worden blijkbaar anders en bewuster aangepakt dan “vroeger”. In die sfeer beweegt het MoederSalon. En de locatie heeft wel wat weg van een salon, kom maar eens kijken!
 

Gelijkaardige initiatieven in Mechelen en omstreken

Er bestaat ook het Mam(m)acafé, een maandelijks ontmoetingsmoment voor mama's en kindjes. Deze gaan uit van de Voorzorg, dat is van de Socialistische Mutualiteiten. Iedereen kan er gratis terecht, aangesloten bij dit ziekenfonds of niet. Het is hetzelfde principe als wat ik doe, ook gerund door vrijwilligers, maar Mamacafés gaan door op openbare plaatsen en slechts één keer per maand. Het dichtste bij Mechelen is in Boortmeerbeek (volgens mij toch, je kan ook naar Rumst of Heist-op-den-Berg volgens de website). Het is te doen bij Vroedvrouw Elke Notebaert op elke eerste maandag van de maand tussen 13u30 en 15u15, zij bericht erover op haar Facebookpagina.

Minder bekend zijn de maandelijkse meetings van MamAditi vzw, een forum voor "natuurlijk opvoeden". Deze zijn verspreid over gans Vlaanderen en op een vaste dag per stad. Als Mechelen je uitvalsbasis is, kan je bijvoorbeeld naar Mortsel, Leuven, Brussel of Antwerpen. Dit is eveneens voor iedereen vrij toegankelijk, en gedragen door vrijwilligers, maar met een andere ouderschapsfilosofie erachter.

In Mechelen en omstreken zijn er ook enkele vroedvrouwen die in hun eigen praktijk maandelijkse moedergroepjes begeleiden, onder andere Dominque Franquet en Kitty Van den Bogaert. Veelal kom je er terecht nadat ze je hebben begeleid tijdens je zwangerschap/bevalling. Contacteer hen voor meer info.

Er bestaat in Mechelen een speciaal centrum voor ouders en kinderen: vzw De Nieuwe Weg. Het is gelegen in de Lange Schipstraat, op het domein waar ook het ocmw is. Zij bieden vooral opvoedingsondersteuning aan kansarme gezinnen, maar je kan er altijd een kijkje gaan nemen (deed ik zelf ook). Zo is er o.a. elke donderdagnamiddag tussen 13u en 15u ontmoetingsplaats "De speelvogel", waar de kindjes met andere kindjes kunnen spelen en natuurlijk ook moeders andere moeders kunnen ontmoeten. Dit is wel degelijk een wekelijks initiatief!

Van een iets andere orde maar interessant is de mogelijkheid om bij therapiecentrum Hestia deel te nemen aan de moeder-babygroepen. Dit is speciaal bedoeld voor baby's tot 6 maanden en hun nieuwe moeders. In enkele sessies wordt ingegaan op de vijf verschillende zintuigen waarmee baby's de wereld ervaren en hoe wij daarmee kunnen omgaan. Dit is uiteraard betalend.

Als iemand nog aanvullingen heeft waar je nog terecht kan in de buurt als newborn mama, let me know!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten